Blauwe bes kwekerij

blauwe bes

Hoe het begon…

In 1997 zijn wij met een paar blauwe bessenstruiken op de volkstuin in Veenwouden begonnen met het telen van blauwe bessen. De volkstuin werd al snel te klein omdat er steeds meer planten bij kwamen. We moesten dus opzoek naar een geschikt stuk land.
Dat stuk land (1.2 ha) werd in februari ’98 gevonden op It Griene Nêst.

Het voorjaar en de zomer werden benut om het perceel klaar te maken voor beplanting. In het najaar werden de struiken verhuisd van Veenwouden naar Sumar.

Op deze rustige en mooie locatie in de Friese Wouden is in de loop der jaren het perceel vol geplant met verschillende rassen blauwe bessen.        Logo payoff RGB klein
Met veel zorg en aandacht wordt ieder jaar weer naar de volgende oogst toe gewerkt en sinds 1 mei 2013 zijn we in ‘omschakeling’ naar biologisch.
‘s Winters wordt er zoveel mogelijk gesnoeid om het gewas jong en vitaal te houden. Het onkruid vrij houden gaat het hele jaar door, het wordt immers met de hand gedaan!! Gelukkig hebben we hierbij hulp van enkele enthousiaste vrijwilligers.

De oogst

De keuze van de rassen is zodanig dat er van half juli tot half oktober geoogst kan worden.
Het grootste deel van de oogst valt in de zomervakantie en is een mooie gelegenheid voor scholieren om zich op te geven voor een vakantiebaantje .  

Eten, bewaren en bewerken
 
Een deel van de bessen wordt uiteraard in onze biologische boerderijwinkel verkocht, een deel wordt tot sap en fruitbeleg (jam) verwerkt maar het grootste deel leveren wij al ruim 10 jaar aan veiling Fruitmasters in Geldermalsen. Vandaar uit worden de bessen verder vermarkt in Europa, Rusland en zelfs China.
De verwerking van de bessen tot heerlijke pure sap wordt gedaan door Frytsjam in Twizel.
Het maken van fruitbeleg houden we in eigen beheer zodat de unieke smaak gewaarborgd blijft.

De blauwe bessen zijn natuurlijk vers geplukt van de struik het lekkerst, maar de smaak blijft prima behouden wanneer de bessen ingevroren worden voor later gebruik. Een gedeelte van de oogst wordt door ons ingevroren zodat we u het hele jaar bessen kunnen leveren. Heerlijk voor in een taart, als garnering bij het toetje of gewoon als lekker tussendoortje.